Njeguša
Umiestnenie: | |
---|---|
Typ: | Reštaurácia |
Njeguša, povinnosť pre všetkých gurmánov
Njeguša je najznámejšia čiernohorská dedina, kde sa vyrába miestna gastronomická špecialita - pršut. Každá rodina sa už po generácie špecializuje na výrobu šunky, využíva špeciálnu udiarenskú pec a ročne spracuje až 15 000 bravčových šuniek.
Njeguša (niekoľko stoviek stálych obyvateľov) sa nachádza medzi Bokou Kotorskou a pohorím Lovćen v nadmorskej výške približne 900 metrov. Prechádza ňou hlavná cesta do bývalého hlavného mesta Čiernej Hory Cetinje.
Tajomstvo njegušského pršutu
Samotní Čiernohorci tvrdia, že v Njeguši sa vyrába najlepšie pršut na svete. Pôvod tejto pochúťky, ktorá sa vyrába z bravčovej šunky údenej studeným dymom alebo suchým vzduchom, ide pod názvom prosciutto z Talianska. Podáva sa nakrájané na tenké plátky a pridáva sa aj do plniek.
Njegušskú šunku jednoducho musíte ochutnať. Rovnako ako vynikajúci "njegušský syr", ktorý sa tradične vyrába od 17. storočia. Údené mladé hovädzie mäso (jahňacie) sa nazýva koštradina.
- Preto neváhajte a ochutnajte pršut v Čiernej Hore.