Ako sa dobre najesť na Filipínach
Veľmi pestrá, pre Európana exotická gastronómia Filipín v sebe mieša vplyvy španielskej, čínskej a malajzijskej kuchyne. Ako všade v Ázii je hlavnou zložkou potravy ryža. Obvyklé poludňajšie či večerné menu sa skladá so zeleniny, ryže a rôzneho mäsa s chuťou orientálneho korenia, najmä kuracieho, bravčového a rýb.
Obľúbené sú aj rozličné polievky a mimo ryže sa často ako príloha servírujú rezance. Filipínci si radi doprajú desiatu a olovrant, zvané merenda a pulutan, čo sú zvyčajne mäsové jednohubky, podávané so slabšími alkoholickými nápojmi. Špecifickým miestnym múčnikom je Halo-halo, zmes čerstvého tropického ovocia, kompótov, ľadu a zmrzliny.
V reštauráciách sa sýte a chutné večerné či obedové menu pohybuje okolo 3 až 5 dolárov.
Filipínske stánky a lahôdky z nich
Po celej krajine objavíte množstvo zaujímavých pouličných reštaurácií s rýchlym občerstvením. Predávajú sa v nich zaujímavé snacky, hlavne v podobe grilovaného mäsa, miešaných rezancov či plodov mora. Jedlo je v nich lacné a vynikajúce, avšak z dôvodov častých črevných ťažkostí vždy dbajte na to, aby bolo dostatočne tepelne upravené.
Takmer všade dostanete čerstvé tropické ovocie, najmä mango, ananás, banány a (u nás) netypické druhy citrusových plodov.
Typické filipínske pitie
Asi najpopulárnejším alkoholickým nápojom je na Filipínach pivo, najmä dve najobľúbenejšie značky - San Miguel a Red Horse. Lahodný a lacný je miestny rum Tanduay. Medzi nealkoholickými nápojmi prevládajú ovocné šťavy a obvyklá sada limonád americkej proveniencie. Voda na Filipínach nie je pre Európanov pitná.
Dbajte preto vždy na to, aby vám nápoje neriedili vodou z vodovodu, ale výhradne balenou! Vyhnete sa tak nepríjemným tráviacim komplikáciám.