Maltská kuchyňa
Typické maltské jedlá
Maltská národná kuchyňa v sebe ukrýva vplyvy mnohých kultúr, ktoré žili na území Malty. V súčasnej dobe je veľmi evidentný vplyv talianskej kuchyne. Jedlá sa odlišujú podľa ročného obdobia.
Typickým maltským jedlom, ktorý by nemal vynechať žiadny návštevník, je fenek. Divoký králik pripravovaný na tisíc a jeden spôsobov. Králik sa pečie, dusí, vypráža, zapeká do cestovín, servíruje so špagetami alebo sa tradične pripravuje na červenom víne a cesnaku.
Určite nezabudnite ochutnať aj číru rybaciu polievku aljottu so značnou dávkou cesnaku alebo
tradičný maltský chlieb, o ktorom sa hovorí, že je najchutnejší na svete. Aby to bol ten pravý maltský chlieb, tak ho musíte kúpiť v niektorej z malých pekární. Najlepší je samozrejme čerstvý.
Sladkou bodkou môže byť maltský nugát ochutený mandľami či lieskovými orechmi alebo kosoštvorcové zákusky plnené datľami a pečené v oleji, nazývané mqaret. Rýchlym a obľúbeným jedlom počas dňa sú pastizzi, teda taštičky z lístkového cesta plnené ricottou.
Obľúbené nápoje na Malte
Po celej Malte uvidíte reklamy na typický miestny nealkoholický nápoj Kinnie vyrábaný z horkých pomarančov a miestnych byliniek. V súčasnosti je už možné ho dostať i vo verzii light. Kinnie sa servíruje aj s rumom ako Malta Libre.
Milovníci vín ocenia kvalitnú výrobu vín odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay alebo Moscato. Ak by ste chceli zažiť naozaj autentický pôžitok z maltského vína, siahnite po pôvodných druhoch Gellewza a Ghirghentina.