Albánsko a jeho kuchyňa: čo ochutnať?

Albánska kuchyňa je typicky stredomorská, založená na čerstvých a zdravých surovinách, ako sú olivový olej, široké spektrum ovocia a zeleniny,  zelenina, ryby a bylinky. Čím viac do vnútrozemia zájdete, tým viac sa v kuchyni stretnete aj s prítomnosťou mäsa, najmä teľacieho, hovädzieho a až po ňom bravčového. Jedáva sa však aj kozie a jahňacie. Na aké jedlo a nápoje sa môžete v Albánsku tešiť? 

Albánske špeciality 

Tavë Kosi 

Tavë Kosi je albánske národné jedlo. Pozostáva z jahňacieho mäsa, pečeného v jogurte. Jahňacie mäso je najprv opražené s ryžou a cibuľou, potom sa prileje jogurtová zmes s vajcami a múkou a jedlo sa pečie, kým sa vytvorí krémová a chutná vrstva. 

Fërgesë Tirane 

Fërgesë Tirane je jedlo pochádzajúce z hlavného mesta Tirany. Skladá sa z papriky, paradajok, cibule a bieleho syra (často feta), ktoré sa spolu pečú, kým nedosiahnu krémovú konzistenciu.  

Byrek 

Byrek je populárny albánsky slaný koláč, ktorý sa pripravuje z tenkého lístkového cesta a je plnený rôznymi náplňami, ako sú špenát, syr, mleté mäso alebo zmes zeleniny.  

Bakllasarëm 

Bakllasarëm je koláč, ktorý sa skladá z vrstiev tenkého cesta, namočeného v jogurte a masle, a potom pečeného v rúre. 

Qofte 

Qofte sú albánske mäsové guľky, ktoré sa pripravujú z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, cibule, cesnaku, petržlenu a rôznych korenín. Guľky sa potom smažia alebo grilujú.
Chalva
Tavë Kosi

Dezerty, ktoré nešetria sladkou chuťou 

Baklava 

Pre celý Balkán typická baklava nesmie chýbať ani v Albánsku. Baklava je vrstvený dezert z tenkého filo cesta, plnený zmesou nasekaných orechov (zvyčajne vlašské orechy alebo mandle) a poliaty sladkým sirupom z medu alebo cukru. 

Revani 

Revani je tradičný koláč pripravovaný z hrubej krupice a poliaty cukrovým sirupom. Často sa jemne ochucuje citrónom alebo pomarančovou kôrou.  

Petulla  

Je tradičné vyprážané cesto z pšeničnej alebo pohánkovej múky, ktoré je obľúbené jedlo aj medzi Albáncami a podáva sa s práškovým cukrom alebo syrom feta a malinovým džemom. Pripomína naše šišky

Chalva  

V celej krajine sa pripravujú rôzne druhy chalvy, pričom medzi najbežnejšie druhy patrí chalva z múky, z krupice a sezamová chalva. Môže obsahovať orechy alebo sušené ovocie., Je to typická sladkosť na miestnych náboženských slávnostiach v Albánsku.

Na dary mora nie je Albánsko skúpe 

Jadranské a Iónske more, ako aj sladkovodné jazerá obdarili albánsku gastronómiu ľahko dostupnými a čerstvými rybami a morskými plodmi. Pripravujú sa v duchu stredomorskej kuchyne rôznymi spôsobmi: grilovaním, varením, vyprážaním, prípadne servírované na plátky a marinované v citrónovej šťave.  

Ak patríte medzi milovníkov rýb a morských plodov, môžete sa už teraz tešiť na pstruhy, kalamáre, chobotnice, sépie, parmicke, pražmu, morského vlka a ďalšie ryby. Na tanieri sú bežné aj treska, kapor, parmica či úhor. Za delikatesu sa považuje najmä grilovaná chobotnica, ktorá sa marinuje v zmesi z olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku, byliniek, soli a čierneho korenia. 
Rakija
Baklava

Aký nápoj ochutnať v Albánsku? 

Tradičným alkoholickým nápojom sú rakija a víno, ktorého tradícia výroba siaha ďaleko do staroveku. Zaujímavosťou je, že Albánsko je domovom niekoľkých unikátnych odrôd viniča, ktoré sa nenachádzajú nikde inde na svete. Medzi najznámejšie patrí „Kallmet“, červená odroda s plnou chuťou, a „Shesh i Bardhë“, biela odroda s jemnou a aromatickou chuťou. 

Osobitou kapitolou je káva, ktorá predstavuje dôležitý spoločenský rituál. V domácnostiach je veľmi populárna tradičná príprava tureckej kávy v malej kovovej nádobe nazývanej „cezve“ alebo „ibrik“ , v kaviarňach vám však bežne ponúknu espresso a kapučíno.  

Z nealkoholických nápojov ochutnajte bozu, osviežujúci fermentovaný nápoj vyrobený z kukurice, pšenice, jačmeňa alebo prosa, jogurtový nápoj dhallë a horský čaj, vyrobený z rastliny Sideritis, ktorá rastie vo vysokých horách Albánska.

Čo ste o albánskej kuchyni netušili 

  • Albánci milujú používať v jedlách cibuľu. V spotrebe cibule na obyvateľa patrí Albánsku piate miesto v celosvetovom rebríčku. 
  • V albánskej kultúre je pohostinnosť kľúčovou hodnotou, ktorú podporuje stredoveký kódex cti, nazývaný besa. Hostitelia sa snažia zabezpečiť, aby sa ich hostia cítili vítaní a pohodlne. 
  • Jedným z (pre nás) najbizarnejších jedál v albánskej kuchyni je „kokoreç“, jedlo, ktoré môže byť pre niektorých návštevníkov ozajstnou výzvou. Pripravuje sa z jahňacích alebo kozích vnútorností (črevá, pečeň, srdce, obličky), ktoré sa dôkladne očistia a potom stočia do rolky spolu s bylinkami a koreninami. Následne sa grilujú. 
  • Najmä pre vidiecku časť Albánska sa používa tradičný spôsob prípravy jedla v podzemných peciach, ktoré sa nazývajú „saç“. Kovová nádoba saç sa pokryje horúcim uhlím a popolom a jedlo sa v nej pomaly varí alebo pečie. Albánci takto pripravujú chlieb, mäso, zeleninu i „byrek“ - tradičný albánsky koláč.