Tavë Kosi
Tavë Kosi je albánske národné jedlo. Pozostáva z jahňacieho mäsa, pečeného v jogurte. Jahňacie mäso je najprv opražené s ryžou a cibuľou, potom sa prileje jogurtová zmes s vajcami a múkou a jedlo sa pečie, kým sa vytvorí krémová a chutná vrstva.
Fërgesë Tirane
Fërgesë Tirane je jedlo pochádzajúce z hlavného mesta Tirany. Skladá sa z papriky, paradajok, cibule a bieleho syra (často feta), ktoré sa spolu pečú, kým nedosiahnu krémovú konzistenciu.
Byrek
Byrek je populárny albánsky slaný koláč, ktorý sa pripravuje z tenkého lístkového cesta a je plnený rôznymi náplňami, ako sú špenát, syr, mleté mäso alebo zmes zeleniny.
Bakllasarëm
Bakllasarëm je koláč, ktorý sa skladá z vrstiev tenkého cesta, namočeného v jogurte a masle, a potom pečeného v rúre.
Qofte
Qofte sú albánske mäsové guľky, ktoré sa pripravujú z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, cibule, cesnaku, petržlenu a rôznych korenín. Guľky sa potom smažia alebo grilujú.