Belgická kuchyňa a jej pochúťky
Hlavná jedlá založené predovšetkým na mäse, podávané so zaujímavo pripravovanou zeleninou (najčastejšie čakanka) na rôzne spôsoby, ako prílohy hranolky, skvelá čokoláda a dobré pivo – to sú hlavné znaky belgickej gastronómie. Okrem krajových tradícií miešajú v sebe vplyvy aj holandskej, francúzskej a nemeckej kuchyne.
Okrem tradičných druhov mäsa ako je bravčové, hovädzie a hydina sú v Belgicku veľmi obľúbené ryby a plody mora, najmä mušle, krevety, homáre a sépie. Recepty na ich prípravu často pracujú s rôznymi exotickými pochutinami.
Čo si dať na obed v Belgicku
K najobľúbenejším národným jedlám v Belgicku patrí napríklad hovädzie dusené na pive s hranolkami carbonade flamande, obdoba tatárskeho bifteku steak américaine (s hranolkami) či slávky na bielom víne, pive a cesnaku moules-frites (a ako inak s hranolkami). Za ochutnanie stojí zemiaková kaša so zeleninou a slaninou či klobásou stoemp, hustá polievka z rýb alebo hydiny waterzooi, šunka plnená čakankou so syrom a bešamelom chicons au gratin alebo úhor na masle s bylinkami a zeleninovou omáčkou paling in 't groen.
K najčastejšie pripravovaným minútkam patria vydlabané rajčiny plnené plodmi mora s majonézou tomatte-crevette a studený šalát zo zemiakov, cibule, fazule a slaniny salade liégeoise.
Sladkosti a nápoje počas pobytu v Belgicku
Z dezertov nesmieme zabudnúť na svetoznáme belgické vafle, obvykle plnené čokoládou, šľahačkou a čerstvým ovocím. Veľkú slávu tejto krajine robia svetoznáme belgické pralinky. Vyrába ich viac ako 2 tisíc čokoládovní a mnohé z nich si už niekoľko storočí úzkostlivo chránia tradičné recepty a výrobné postupy. Ideálny tip na suvenír z dovolenky v Belgicku.
Medzi nápojmi víťazí výborné belgické pivo, ktorého výroba má taktiež dlhoročnú tradíciu. K najpopulárnejším značkám patria Jupiler, Stella Artois a mníšske, takzvané trapistické pivá (napr. Chimay). Výnimkou nie sú pivá s nižším obsahom alkoholu a celým radom ovocných príchutí.