Cyperská kuchyňa
Kuchyňa – jedlá
Kuchyňa tohto ostrova je veľmi rozmanitá a zdravá zároveň. Prelínajú sa tu vplyvy tureckej, talianskej a arabskej kuchyne.
Typické jedlo je korenené oreganom, kôprom, čerstvými bylinkami a je doplnené veľkým množstvom zeleniny.
Národným jedlom je ofto kleftiko, čo je pečené baranie mäso so zemiakom.
Typické jedlá
Halloumi
Typický cyperský ovčí a kozí syr.
Tzaziki
Jogurtová omáčka s uhorkou, cesnakom a vôňou čerstvej mäty.
Hoummous
Omáčka zo zeleného hrášku, olivového oleja, cesnaku a petržlenu.
Tachini
Omáčka zo sezamových semiačok, cesnaku, olivového oleja a citrónovej šťavy.
Feta
Ovčí syr.
Moussaka
Nákyp z mletého mäsa, zeleniny a zemiakov.
Dolmades
Sekané mäso s ryžou zabalené do hroznového listu.
Souvlaki
Špíz z bravčového mäsa.
Afelia
Bravčové mäso v marináde z červeného vína, koriandru a čierneho korenia.
Kuchyňa – nápoje
Cyprus má vynikajúce vína a jeho vinárske oblasti sú známe. Ochutnať môžete suché aj sladšie biele vína, ružové alebo červené vína.
Najznámejšie je dezertné víno Commandaria, ktoré je zároveň najstarším značkovým vínom na svete. Medzi obľúbený tvrdý alkohol patrí zivania.
Cyperčania majú radi pivo i pivo alebo osviežujúce brandy sour, namiešanú z nemenej príjemnej miestnej brandy. Milovníci tohto nápoja určite ocenia 15 rokov starú brandy Adonis.
Miestna káva sa varí v džezve, je dosť silná a servíruje sa buď ako „glyko“ = s cukrom, „metrio“ = s troškou cukru alebo „sketo“ = bez cukru.