Cyperská kuchyňa

Kuchyňa – jedlá

Kuchyňa tohto ostrova je veľmi rozmanitá a zdravá zároveň. Prelínajú sa tu vplyvy tureckej, talianskej a arabskej kuchyne.

Typické jedlo je korenené oreganom, kôprom, čerstvými bylinkami a je doplnené veľkým množstvom zeleniny.

Národným jedlom je ofto kleftiko, čo je pečené baranie mäso so zemiakom.

Typické jedlá

Halloumi

Typický cyperský ovčí a kozí syr.

Tzaziki

Jogurtová omáčka s uhorkou, cesnakom a vôňou čerstvej mäty.

Hoummous

Omáčka zo zeleného hrášku, olivového oleja, cesnaku a petržlenu.

Tachini

Omáčka zo sezamových semiačok, cesnaku, olivového oleja a citrónovej šťavy.

Feta

Ovčí syr.

Moussaka

Nákyp z mletého mäsa, zeleniny a zemiakov.

Dolmades

Sekané mäso s ryžou zabalené do hroznového listu.

Souvlaki

Špíz z bravčového mäsa.

Afelia

Bravčové mäso v marináde z červeného vína, koriandru a čierneho korenia.

Kuchyňa – nápoje

Cyprus má vynikajúce vína a jeho vinárske oblasti sú známe. Ochutnať môžete suché aj sladšie biele vína, ružové alebo červené vína.

Najznámejšie je dezertné víno Commandaria, ktoré je zároveň najstarším značkovým vínom na svete. Medzi obľúbený tvrdý alkohol patrí zivania.

Cyperčania majú radi pivo i pivo alebo osviežujúce brandy sour, namiešanú z nemenej príjemnej miestnej brandy. Milovníci tohto nápoja určite ocenia 15 rokov starú brandy Adonis.

Miestna káva sa varí v džezve, je dosť silná a servíruje sa buď ako „glyko“ = s cukrom, „metrio“ = s troškou cukru alebo „sketo“ = bez cukru.