V jedlách Dominikánskej republiky (a to platí aj pre oblasť Punta Cana) sa odrážajú vplyvy africkej, španielskej a pôvodnej kuchyne etnika Taino. Medzi základné lokálne potraviny patria ryža, fazuľa, banány (ako zelené, tak sladké), yucca (maniok) a rôzne druhy koreňovej zeleniny.
Z mäsa sa používa kuracie, bravčové a hovädzie, pričom samozrejme nesmieme zabudnúť na vynikajúce morské plody a ryby, najmä krevety či rybu mahi-mahi. Tá je mimochodom považovaná za jednu z najzdravších rýb na svete. V sladkých a slaných jedlách sa tiež hojne využíva lokálne ovocie, najmä mango, papája, ananás, kokos a zeleninový banán (tzv. plantain).
Turisti obľubujú jedlo zvané „La Bandera Dominicana“, čo je tradičný pokrm z ryže, fazule a mäsa. Určite nezabudnite ochutnať miestny rum, ktorý je dominikánskou špecialitou. Osviežujúce sú čerstvé ovocné šťavy tropického ovocia, ako je napríklad maracuja alebo guava. Okrem toho stojí za to ochutnať aj tradičný nápoj Mama Juana, ktorý je zmesou rumu, červeného vína, medu a byliniek.