Lákavá indická gastronómia a jej tajomstvá
Indická kuchyňa je neobyčajne bohatá, pretože ju spoluvytvára veľké množstvo národov, regiónov a náboženských skupín, ktoré žijú vedľa seba. V podstate je teda možné poprieť výraz zo začiatku predchádzajúcej vety, pretože neexistuje nič, čo by sa dalo nazvať jednotnou indickou kuchyňou. Snáď okrem niekoľkých spoločných znakov ako je rozšírené vegetariánstvo, obľúbené suroviny (ryža, zelenina, obilniny, mlieko a strukoviny) a početné koreniny.
Rozdiely sú nielen v používaných ingredienciách (okrem parsov sú v podstate všetky náboženské skupiny nejakým spôsobom limitované v ich konzumácii), ale tiež v spôsobe prípravy a úpravy jedál. K typickým postupom patrí používanie hlinenej pece tandúr na pečenie a panvice na vyprážanie, najviac využívané je ale dusenie či pomalé varenie na miernom ohni.
Najznámejšie indické jedlá
Ak budete mať príležitosť zúčastniť sa na tradičnej indickej hostine, pripravte sa na striktnú konzumáciu pokrmov pravou rukou, minimum riadu a viac jedál na stole naraz. Na dochutenie slúži pestrá ponuka omáčok – naberte si na tanier podľa svojej chuti aj jedzte s pomocou placky čápátí.
K typickým indickým jedlám patrí polievka milanguttanír z ryže, kokosu, zeleniny a jahňacieho či kuracieho mäsa, zapekané birjání, kuracia tikka alebo plnené baklažány. Z príloh sa často stretnete s vyprážanými plackami dósa, veľmi rozšíreným šalátom je ovocná zaváranina čatní a zákuskom smotanové barfí. Z nápojov nechýba čaj, káva ani mliečny koktail falúda.