Čo ochutnať v Cancúne
Tradičná mexická kuchyňa a špeciality Cancúnu
Mexickú kuchyňu charakterizuje jednoduchosť, výrazné a korenisté chute a farebnosť jedla na tanieri. Mexičania si dávajú záležať, aby používané suroviny ako avokádo, paradajky, chilli či kukurica boli čo najčerstvejšie.Zaujímavým faktom je, že mnoho základných mexických jedál, ako napríklad tacos, tamales či mole má svoje korene v predkolumbovských jedlách, ktoré sa pripravovali už pred tisíckami rokov. Maovia a Aztékovia priniesli do mexickej kuchyne suroviny ako kukurica, fazuľa, čokoláda a chilli, ktoré sú základom tradičných jedál až dodnes.
V Cancúne si určite nenechajte ujsť príležitosť ochutnať tacos al Pastor, jedlo, ktoré kombinuje šťavnaté marinované bravčové mäso s ananásom, cibuľou a koriandrom, všetko servírované na čerstvej kukuričnej tortille. Ďalšími skvelými typickými jedlami sú:
- Tacos - malé sympatické tortilly plnené rôznymi ingredienciami, ako sú mäso, zelenina, syr a salsové omáčky
- Quacamole - krémový dip z rozmačkaného avokáda, limetkovej šťavy, soli a často aj ďalších ingrediencií, ako sú cibuľa, paradajky a koriander
- Ceviche - osviežujúca pochúťka z morských plodov, najmä rýb alebo kreviet, marinovaných v citrónovej alebo limetkovej šťave. Ryby sa dochucujú cibuľou, paradajkami, koriandrom a chilli papričkami
Kulinárske festivaly a udalosti od vína až po morské plody
Pivo, víno, street food stánky a zábava. Aj v Cancúne sa koná niekoľko zaujímavých kulinárskych festivalov, ktoré potešia vaše chuťové poháriky a zoznámia vás s ďalšou autentickou tvárou Mexika. Nevynechajte:- Cancún-Riviera Maya Wine & Food Festival v prvej polovici marca
- Taste of Playa v novembri v blízkej Playa del Carmen
- Festival de los Océanos v prvých dvoch májových týždňoch
- Riviera Maya Beer Festival, konajúci sa koncom novembra
Aké nápoje ochutnať v Cancúne?
- Atole - hustý nápoj z rozvarenej kukuričnej hmoty masa sa dochucuje vanilkou, škoricou, guavou, čokoládou i ovocím.
- Horúca čokoláda alias “chocolate caliente” - závislosť Mexičanov, ktorej sa radi oddajú pri rôznych príležitostiach. Ochucujú ju medom, vanilkou, pálivým chilli i novým korením.
- Tequila – pozor, Mexičania jú pijú pomaly až obradne, aby si vychutnali všetky chute. Pitie tohto božského ohňa často dopĺňa "sangrita" – pikantná zmesou šťavy z paradajok, pomarančov, limetiek a rôznych korenín.