Mexická kuchyňa
Typické mexická jedlá
Tortilly
Typické mexické tortillové placky sa pripravujú z kukuričnej alebo pšeničnej múky. Tie sa využívajú k ďalším pokrmom ako sú tacos, burritos, quesadilla a pod.
Pico de gallo
Omáčka v podobe šalátu. Pripravuje sa z čerstvých nadrobno nakrájaných paradajok, zelených chilli papričiek, cibule, koriandrovej vňate, avokáda a citrónovej šťavy.
Guacamole
Známa a veľmi obľúbená mexická omáčka, ktorú tvorí avokádo, cibuľa, cesnak a na jemno nakrájané paradajky. Dochutená môže byť jalapeño a koriandrovou vňaťou.
Tamales a Mole
Tamales sa robia zo špeciálne pripraveného kukuričného cesta. Kukuričné zrno sa najskôr namáča a potom varí vo vápenatej vode. Po olúpaní sa zrno vymyje a zomelie. Vzniknuté cesto sa suší a ďalej používa. Podáva sa s tradičnou omáčkou mole.
Chimichanga
Jedná sa o druh burrita pripraveného z pšeničnej tortillovej placky. Z tej sa vytvorí taštička naplnená fazuľou, ryžou, rôznymi druhmi mäsa a syrom. Taštička sa potom ofrituje a podáva s rôznymi druhmi omáčok.
Nápoje
Atole
Tento nápoj sa pripravuje z rozvarenej kukuričnej hmoty, ktorá je premiešaná s vodou. Môže byť ochutený soľou alebo doplnený ovocnou príchuťou.
Horúca čokoláda
Horúcu čokoládu Mexičania ochucujú medom, vanilkou, pálivým chilli a novým korením.
Tequila
Pitie tequily je v Mexiku skutočným obradom. Ochucuje sa na mnoho spôsobov.