Mexická kuchyňa

Typické mexická jedlá Mexické jedlá

Tortilly

Typické mexické tortillové placky sa pripravujú z kukuričnej alebo pšeničnej múky. Tie sa využívajú k ďalším pokrmom ako sú tacos, burritos, quesadilla a pod.

Pico de gallo

Omáčka v podobe šalátu. Pripravuje sa z čerstvých nadrobno nakrájaných paradajok, zelených chilli papričiek, cibule, koriandrovej vňate, avokáda a citrónovej šťavy.

Guacamole

Známa a veľmi obľúbená mexická omáčka, ktorú tvorí avokádo, cibuľa, cesnak a na jemno nakrájané paradajky. Dochutená môže byť jalapeño a koriandrovou vňaťou.

Tamales a Mole 

Tamales sa robia zo špeciálne pripraveného kukuričného cesta. Kukuričné zrno sa najskôr namáča a potom varí vo vápenatej vode. Po olúpaní sa zrno vymyje a zomelie. Vzniknuté cesto sa suší a ďalej používa. Podáva sa s tradičnou omáčkou mole.

Chimichanga

Jedná sa o druh burrita pripraveného z pšeničnej tortillovej placky. Z tej sa vytvorí taštička naplnená fazuľou, ryžou, rôznymi druhmi mäsa a syrom. Taštička sa potom ofrituje a podáva s rôznymi druhmi omáčok.

Nápoje

Atole

Tento nápoj sa pripravuje z rozvarenej kukuričnej hmoty, ktorá je premiešaná s vodou. Môže byť ochutený soľou alebo doplnený ovocnou príchuťou.

Horúca čokoláda

Horúcu čokoládu Mexičania ochucujú medom, vanilkou, pálivým chilli a novým korením.

Tequila

Pitie tequily je v Mexiku skutočným obradom. Ochucuje sa na mnoho spôsobov.