Mexická kuchyňa pod ochranou UNESCO je svetoznáma a Cancún nie je výnimkou. Ponúka
množstvo kulinárskych zážitkov od miestnych trhov po luxusné reštaurácie. Čo ochutnať?
Tradičná mexická kuchyňa a špeciality Cancúnu
Mexickú kuchyňu charakterizuje jednoduchosť, výrazné a korenisté chute a farebnosť jedla na tanieri. Mexičania si dávajú záležať, aby používané suroviny ako
avokádo, paradajky, chilli či kukurica boli čo najčerstvejšie.
Zaujímavým faktom je, že mnoho základných mexických jedál, ako napríklad tacos, tamales či mole má svoje
korene v predkolumbovských jedlách, ktoré sa pripravovali už pred tisíckami rokov. Maovia a Aztékovia priniesli do mexickej kuchyne suroviny ako
kukurica, fazuľa, čokoláda a chilli, ktoré sú základom tradičných jedál až dodnes.
V Cancúne si určite nenechajte ujsť príležitosť ochutnať
tacos al Pastor, jedlo, ktoré kombinuje šťavnaté marinované bravčové mäso s ananásom, cibuľou a koriandrom, všetko servírované na čerstvej kukuričnej tortille. Ďalšími skvelými
typickými jedlami sú:
- Tacos - malé sympatické tortilly plnené rôznymi ingredienciami, ako sú mäso, zelenina, syr a salsové omáčky
- Quacamole - krémový dip z rozmačkaného avokáda, limetkovej šťavy, soli a často aj ďalších ingrediencií, ako sú cibuľa, paradajky a koriander
- Ceviche - osviežujúca pochúťka z morských plodov, najmä rýb alebo kreviet, marinovaných v citrónovej alebo limetkovej šťave. Ryby sa dochucujú cibuľou, paradajkami, koriandrom a chilli papričkami