Posedenie v algarvskej reštaurácii
Portugalská kuchyňa patrí k najlepším na svete, preto vrelo odporúčame navštíviť i niektoré z miestnych reštaurácií či trhov a ochutnať aspoň jednu portugalskú špecialitu. Nebudete ľutovať.
Portugalci si prípravu jedál nijako nekomplikujú. Samotné suroviny sú vynikajúce a divoké kombinácie alebo veľa korenia nie sú potrebné. Jedálny lístok sa skladá z čerstvého chleba, olív, veľa druhov syra, údenín, čerstvých rýb, plodov mora, grilovaného mäsa a samozrejme skvelého vína.
Miestne reštaurácie uspokoja vaše chuťové poháriky a predčia vaše tajné očakávania. Skúsiť tu môžete čokoľvek od poctivej a výdatnej kuchyne až po modernú gastronómiu.
Vyskúšajte festivaly jedla v Algarve
V celom kraji Algarve sa koná niekoľko známych gastronomických akcií. Skúste zavítať aspoň na jednu z nasledujúceho kvarteta.Feira Concurso Arte Doce v Lagos
Počas troch dní v júli môžete ochutnať tie najlepšie cukrárenské výrobky od miestnych cukrárov. Obzvlášť si dávajú záležať na marcipáne, ten tu totiž milujú asi všetci.Feirra da Serra v Sao Brás de Alportel
Na konci júla ochutnáte v Sao Brás de Alportel lokálne špeciality a samozrejme aj tradičné výrobky v najlepšej kvalite – od syrov, údenín a vína až po sladkosti. To všetko za doprovodu hudobníkov a tanečníkov.Festival da Cerveja v Silves
Ak holdujete pivu, tento festival by vám nemal uniknúť. Vždy začiatkom júna a augusta sa v mestečku Silves koná pivná prehliadka, na ktorej ochutnáte zlatý mok mnohých druhov. O zábavu sa starajú tunajší hudobníci, speváci a tanečníci, o zážitky teda nie je núdza po celú dobu festivalu.Festival de Marisco v Olhão
Čo Portugalci naozaj vedia, to je pripraviť vynikajúce čerstvé ryby a ďalšie plody mora. Ak vám vyjde dovolenka na polovicu augusta, túto slávnosť dobrého jedla určite navštívte. Okrem gurmánskych zážitkov sa môžete tešiť na pestrý hudobný doprovod známych umelcov.Čo si objednať z jedálneho lístka
Na portugalskom jedálnom lístku víťazia ryby, ale stretnete sa i s chutnou úpravou rôznych druhov mäsa. Hojne sa využíva olivový olej a cesnak. Miestni milujú veľmi sýte zeleninové, strukovinové a rybacie polievky, ktoré často zahusťujú zemiakovým alebo zeleninovým pyré.
Z rybacích špecialít k obľúbeným patrí espada preta (vlasochvost šabľovitý), ktorú môžete ochutnať na niekoľko spôsobov: s vyprážaným banánom, krevetovou omáčkou alebo dusenými rajčinami a cibuľou.
Chuťovka menom espetada
Určite sa stretnete aj s regionálnym jedlom espetada. Je to hovädzie mäso naložené v cesnaku, vavrínových listoch a s hrubou soľou grilované ako špíz. Existuje veľa ďalších variácií espetady, pripravujú sa napríklad i z kuracieho mäsa alebo z kalmárov.
Ako príloha sa okrem tradičných (zemiaky, ryža, chlieb) často podáva milho frito – smažená kukuričná hustá kaša. Pre nás možno trochu zvláštna úprava, ale ak ju vyskúšate, určite vám bude chutiť.