Stravovanie, kuchyňa a reštaurácie v Slovinsku
Navštíviť Slovinsko sa oplatí už len kvôli jeho mimoriadne atraktívnej a bohatej gastronómii. Slovinská, typicky vidiecka strava v sebe spája krajové zvyklosti s chuťou maďarskej, rakúskej, talianskej či bosnianskej kuchyne. Majstrovsky ju dopĺňajú vína z troch slovinských vinárskych oblastí.
Slovinci varia predovšetkým z múky, tuku, u nás takmer nepoužívaných krúp (ješprenj), masti a masla, ich jedlá sú sýte a porcie veľké. Základným stavebným kameňom tunajšej kuchyne sú recepty z horských, zvlášť alpských oblastí, ale aj z prímoria.
Slovinské predjedlá, polievky a hlavné jedlá
Ako predjedlo najčastejšie dostanete pršut, sušené bravčové stehno nakrájané na vidiecky spôsob na hrubé plátky, alebo naopak, na plátky takmer priesvitné. Z polievok, ktoré bývajú tak výdatné, že je možné ich konzumovať aj ako hlavný chod, je obľúbená zemiaková s mrkvou, kapustou a údeným mäsom, na chutnú kyselicu (kiselja) narazíte zvlášť v Alpách.
K hlavnému chodu je možné si počas loveckej sezóny vo vnútrozemí a horských oblastiach objednať vynikajúcu zverinu. V prímorských oblastiach sa v ponuke reštaurácií objavujú ryby (ropušnica, morský čert, mečúň, plotica) a morské plody (langusty, mušle, kalamáre).
Sépie sa podávajú jednoducho pečené, grilované či plnené šunkou a syrom. Mušle sa pripravujú "na buzare", teda dusené na cesnaku, cibuli a víne. Veľmi často stretnete tiež hľuzovky, používané na zjemnenie cestovín a na dochucovanie jedál.
Dezerty a zákusky
Želáte si niečo malé a sladké? Pochutnajte si na koláči Gibanica plnenom orieškami, tvarohom a ovocím, v oblasti Bledského jazera vyskúšajte "bledskú kremšnitu" z lístkového cesta a maslového krému. Na väčšine jedálnych lístkov natrafíte aj na palacinky s čokoládou, orieškami a šľahačkou.
V Slovinsku nájdete všetky druhy reštaurácií od pizzérií po vychýrené gurmánske podniky. A ak práve nebudete mať dostatočné množstvo času vychutnať si kompletné menu, dajte si rýchlu chuťovku v podobe veľmi rozšírenej kraňskej klobásy.