Vôňa kalábrijských jedál je lákavá a pozýva priamo k stolu
Kalábrijská kuchyňa je úzko spätá stalianskou gastronómiou. Je rovnako dobrá, zdravá a tiež používa veľa cestovín, mäsa, rýb, ryže, korenia a oleja. Nechýbajú špagety, rizoto, pizza a víno, typickou prísadou do jedla je veľmi pikantná feferónka nazývaná peperoncini. Vychýreným dezertom je zmrzlina tartufo – najmä tá z mestečka Pizzo patrí medzi vyslovené delikatesy.
Veľmi často tu môžete ochutnať najrozmanitejšie dary mora. Miestnou špecialitou sú čerstvo vyliahnuté ančovičky zakonzervované citrónom, korením a feferónkami, nazývané mustica.
Dobrú chuť v Kalábrii
Veľa oblastí Kalábrie je prevažne chudobných, a tak sa je to, čo je práve k dispozícii. Na úpätí hôr sa chovajú stáda dobytka na mlieko, prasa je niečo výnimočné a zabíjačka je vždy vnímaná ako veľká udalosť. Preto tradičnú kalábrijskú pochúťku predstavuje nduja a soppressata z bravčového mäsa. Do jaternice a črievka sa pridáva ostrá feferónka a údi sa nad aromatickým drevom. Vynikajúca je aj v nátierkach či omáčkach.
Kalábria, rovnako ako zvyšok Talianska, je veľmi kvalitnou vinárskou oblasťou. Samozrejmosťou tu je perfektne zladiť výber vína s pokrmom. Medzi vychýrené vinárske oblasti patria napríklad Bivongi doc, Ciró doc, Donnici doc, Greco di bianco doc, Lamezia doc, Mantonici di bianco, Melissa doc a mnohé ďalšie.