Na Sicílii sa varí výborne poďte ochutnať
Najväčší ostrov v Stredozemí je pretkaný veľkým množstvom kultúr a chutí: od aragónskej a arabskej ceztureckú a grécku až po francúzsku a africkú kuchyňu. Víno Malvázie z Liparských ostrovov, vôňa mandľovníkov, pistáciových stromov, olivových hájov, citrusovníkov či pínií sa tu snúbi s kulinárskou jednoduchosťou. K sicílskej kuchyni neodmysliteľne patria morské ryby a vynikajúce sladké zákusky. Pestré jedlá, ktorých každý kúsok je zážitkom, sú dochutené vlastnou soľou z Marsaly s využitím byliniek, základom tunajších pokrmov.
Ako sa je na Sicílii
Sicílčania rozhodne nie sú zvyknutí na obedy a večere doma pri televízii. Väčšinou jedia v reštauráciách s rodinou alebo s priateľmi a zvyčajne o dosť neskôr, ako sme zvyknutí my. Na jedlo si dávajú čas, doprajú si predjedlá aj dezerty. Jedlo je pre nich vlastne spoločenská udalosť a príležitosť na konverzáciu a zábavu.
Na stole takmer nikdy nechýba panini, podobné nám známym plneným bagetám z "lepších" bagetérií, samozrejme miestny syr, šunka, talianske polosuché salámy alebo melóny. Malé predjedlá, tzv. antipasti, povzbudia chuť do jedla a skrátia čakanie na hlavný chod.
Typické sicílske jedlá
- Caponata - zeleninový šalát
- Sfincione - pizza
- Panella - cestoviny
- Maccu - krémová polievka
- Crocché - zemiakové krokety
- Arancine - smažené ryžové gule
- Finnochio con sarde - sardinky s feniklom
- Vitello alla Marsala - hovädzie na víne
- Milza - mäsový sendvič
Aké ryby môžete na Sicílii ochutnať?
- Tonno - tuniak
- Sparidae (sparidi) - zubatica
- Branzino (príp. spigola alebo ragno) - ostriež morský
- Seppia - sépia
- Pesce spada - mečúň
- Sardina - sardinka
Dezerty Sicílčanov
- Cannoli - sladké plnené trubičky
- Cassata - sladký koláč
- Rutta di Martonata - ovocie v marcipáne
- Gelato - zmrzlina
- Granita - sladký šľahaný ľad
- Späť na prehľad informácií o Sicílii a ponuku zájazdov.