Na Sicílii sa varí výborne poďte ochutnať

Najväčší ostrov v Stredozemí je pretkaný veľkým množstvom kultúr a chutí: od aragónskej a arabskej ceztureckú a grécku až po francúzsku a africkú kuchyňu. Víno Malvázie z Liparských ostrovov, vôňa mandľovníkov, pistáciových stromov, olivových hájov, citrusovníkov či pínií sa tu snúbi s kulinárskou jednoduchosťou. K sicílskej kuchyni neodmysliteľne patria morské ryby a vynikajúce sladké zákusky. Pestré jedlá, ktorých každý kúsok je zážitkom, sú dochutené vlastnou soľou z Marsaly s využitím byliniek, základom tunajších pokrmov.

Ako sa je na Sicílii

Sicílčania rozhodne nie sú zvyknutí na obedy a večere doma pri televízii. Väčšinou jedia v reštauráciách s rodinou alebo s priateľmi a zvyčajne o dosť neskôr, ako sme zvyknutí my. Na jedlo si dávajú čas, doprajú si predjedlá aj dezerty. Jedlo je pre nich vlastne spoločenská udalosť a príležitosť na konverzáciu a zábavu.

Na stole takmer nikdy nechýba panini, podobné nám známym plneným bagetám z "lepších" bagetérií, samozrejme miestny syr, šunka, talianske polosuché salámy alebo melóny. Malé predjedlá, tzv. antipasti, povzbudia chuť do jedla a skrátia čakanie na hlavný chod.

Typické sicílske jedlá

sicilia-Prajeme-dobru-chut-na-Sicilii.jpg
  • Caponata - zeleninový šalát
  • Sfincione - pizza
  • Panella - cestoviny
  • Maccu - krémová polievka
  • Crocché - zemiakové krokety
  • Arancine - smažené ryžové gule
  • Finnochio con sarde - sardinky s feniklom
  • Vitello alla Marsala - hovädzie na víne
  • Milza - mäsový sendvič

Aké ryby môžete na Sicílii ochutnať?

  • Tonno - tuniak
  • Sparidae (sparidi) - zubatica
  • Branzino (príp. spigola alebo ragno) - ostriež morský
  • Seppia - sépia
  • Pesce spada - mečúň
  • Sardina - sardinka

Dezerty Sicílčanov