Tuniská kuchyňa

Tradičné tuniské pokrmy

Typickým jedlom v Tunisku je kuskus na veľa spôsobov. Často sa podáva aj ako príloha k mäsám. V tuniskej kuchyni je veľmi citeľný vplyv kuchyne arabskej, tureckej a stredomorskej. Na stole sa často objavuje baranie, jahňacie, kozie a hydinové mäso. Odporúčame vyskúšať "merguez", veľmi ostré párky z baranieho mäsa. Vynikajúci je červený olivový olej, paradajkové jadrá a pasta z ostrých sušených paprikových strukov, harissa.

Typické tuniské jedlá

Národným jedlom z tvrdej pšeničnej krupice je cous cous. Pripravuje sa v špeciálnom hrnci a podáva sa so zeleninou, baraním mäsom, kurčaťom, hovädzím mäsom alebo rybou. V reštauráciách si môžete objednať salad meschoui, čo sú pražené paradajky, paprika, cesnak, cibuľa, všetko najemno nasekané a podávané s tuniakom a natvrdo vareným vajcom.

tunisko-Dobru-chut-v-Tunisku.jpg

Obľúbenou tuniskou polievkou je schorba. Chakchouka je typický zeleninový "eintopf" s hovädzím alebo ovčím mäsom. Ako sladkú bodku si zvoľte Baklawa, veľmi sladký zákusok z mandlí, medu a sezamových semienok.

Nápoje v Tunisku

Tunisko produkuje veľmi kvalitné vína, špecifické likéry a pálenky. Medzi biele vína patrí suché Blanc de Blanc, ktoré sa hodí ku všetkým rybím pokrmom, ovocné biele víno Sidi-Rais a Muscat De Kelibia vhodné ako aperitív. Spomedzi červených vín si môžete zvoliť ťažké červené víno Magon alebo ľahšie Pinot. Z likérov a páleniek odporúčame datlový likér Thibarine na zakončenie jedla alebo číru a silnú pálenku z fíg, Boukha.

Reštaurácie v Tunisku

Reštauračné zariadenia si vyberajte podľa čistoty stolov a ústretovosti personálu. Málokedy natrafíte na reštauráciu, kde by podávali alkohol. Malé tradičné jedlo si môžete dať aj v miestnych baroch.

V Tunisku nájdete veľa rôznorodých reštaurácií. Ochutnajte miestne špeciality, medzinárodnú kuchyňu aj osvedčenú európsku klasiku. Jedálne lístky vám obsluha prinesie vo francúzskom, anglickom alebo nemeckom jazyku.