Čo ochutnať v Čiernej hore?
Základom kuchyne pri pobreží sú ryby, morské plody a olivový olej, všetko tak akurát dochutené bobkovým listom, petržlenovou vňaťou, citrónom a cesnakom. Určite si nenechajte ujsť príležitosť ochutnať rybaciu polievku, grilované chobotnice, rizoto s morskými plodmi alebo čierne rizoto, ktoré chutia znamenite. Z tradičných mäsových jedál sú klasikou pleskavica a čevapi zo zmesi mletého mäsa, ktoré obľubujú aj deti.
Špeciality Čiernej Hory
Pršut z Njeguši alias čiernohorské prosciutto
Taliani majú prosciutto, Čiernohorci nedajú dopustiť na Pršut z dedinky Njeguša. Ide o sušenú šunku, ktorá sa pripravuje solením, údením a sušením na čerstvom horskom vzduchu, čo jej dodáva charakteristickú chuť a vôňu. Proces výroby trvá niekoľko mesiacov. V Njeguši okrem tejto pochúťky ochutnáte tiež vynikajúci njegušský syr z ovčieho mlieka, ktorého výroba siaha až do 17. storočia. Ak si k nemu doprajte aj dúšok miestnej medoviny či vína, bude vám sladko na duši i na tele.Úhor a kapor: dary Skadarského jazera
V okolí Skadarského jazera, ktoré je najväčším sladkovodným jazerom na Balkáne, by bolo hriechom neochutnať miestne ryby. Obľúbené sú najmä úhor a kapor, ktoré sa pripravujú na viacero spôsobov. Typický je grilovaný úhor na ražni. Naše tradičné vianočné jedlo, kapor, sa tu pripravuje grilovaním, pečením, varením v kyslom mlieku, ochutnať ho môžete aj v polievke či rizote.Palacinky kráľa Nikolu
Palacinky kráľa Nikolu nesú názov podľa bývalého čiernohorského kráľa Nikolu I Petrović-Njegoš, ktorý bol známy svojimi snahami o modernizáciu krajiny. Sú plnené orechmi a medom, doplnené omáčkou zo sušených sliviek varených vo víne alebo čerstvým ovocím.Pred výstupom na hory sa posilnite Kačamakom
Aké nápoje ochutnať okrem rakije?
Ďalším unikátnym nápojom je krstac, biele víno vyrobené z rovnomennej odrody hrozna. Jeho ľahká a svieža chuť s jemnými kvetinovými tónmi je skvelá na teplé letné dni strávené pri jazere.
Čierna Hora je tiež hrdá na svoju medovinu, ktorá tu má dlhú tradíciu. Pre milovníkov ovocných likérov by mohla byť zaujímavá dunjevača - likér z dule. Nakoniec nesmieme zabudnúť na lozu, čo je miestna verzia brandy. Vyrába sa destiláciou hroznového muštu a je veľmi populárny v celej krajine.