Pršut z Njeguši alias čiernohorské prosciutto
Taliani majú prosciutto, Čiernohorci nedajú dopustiť na Pršut z dedinky Njeguša. Ide o sušenú šunku, ktorá sa pripravuje solením, údením a sušením na čerstvom horskom vzduchu, čo jej dodáva charakteristickú chuť a vôňu. Proces výroby trvá niekoľko mesiacov. V Njeguši okrem tejto pochúťky ochutnáte tiež vynikajúci njegušský syr z ovčieho mlieka, ktorého výroba siaha až do 17. storočia. Ak si k nemu doprajte aj dúšok miestnej medoviny či vína, bude vám sladko na duši i na tele.
Úhor a kapor: dary Skadarského jazera
V okolí Skadarského jazera, ktoré je najväčším sladkovodným jazerom na Balkáne, by bolo hriechom neochutnať miestne ryby. Obľúbené sú najmä úhor a kapor, ktoré sa pripravujú na viacero spôsobov. Typický je grilovaný úhor na ražni. Naše tradičné vianočné jedlo, kapor, sa tu pripravuje grilovaním, pečením, varením v kyslom mlieku, ochutnať ho môžete aj v polievke či rizote.
Palacinky kráľa Nikolu
Palacinky kráľa Nikolu nesú názov podľa bývalého čiernohorského kráľa Nikolu I Petrović-Njegoš, ktorý bol známy svojimi snahami o modernizáciu krajiny. Sú plnené orechmi a medom, doplnené omáčkou zo sušených sliviek varených vo víne alebo čerstvým ovocím.