Egyptská kuchyňa
V hoteli sa väčšinou servíruje medzinárodná kuchyňa s výnimkou bravčového mäsa, ktoré islamská viera zakazuje. Prevláda hydina a ryby a množstvo bezmäsitých jedál. Určite budete mať možnosť ochutnať i miestne špeciality. Zvláštnosťou je, že Egypťania si prajú „dobrú chuť“ (Hanían!) až po jedle.
Vyskúšajte typickú egyptskú kuchyňu
Ako predjedlá (mázza) sa najčastejšie pripravujú opražené baklažány, sezamový krém, fazuľová kaša s cesnakom, zmes sezamu a cíceru alebo nakladaná zmes z uhoriek, mrkvy a repy.
Ako prvý chod sa podávajú polievky alebo ryžové a zeleninové pokrmy. Stretnúť sa môžete so šošovicovou polievkou s kmínom a citrónom (šorbat adas) alebo s horkou polievkou z bylín podobných špenátu (molochéjja).
Typickým prvým chodom je tiež zelenina plnená korenenou ryžou (mahší), hroznové listy plnené ryžou a mäsom (varak ajnab), paprikové lusky s rajčinovou omáčkou (bámja) alebo baklažánový nákyp s nasekaným mäsom v bešamelovej omáčke (musakka).
Na čom si pochutiť v Egypte
Hlavné jedlá sú jednoduché – grilujú sa hovädzie alebo baranie fašírky (kofta) alebo špízy (kebab). Ďalším variantom sú kúsky baranieho mäsa a pečeň (šiš – kebáb), baraní guláš s kmínom (kebáb halla), baranie mäso na plackách chleba s omáčkou (fatta), plnené holuby (hamám mahší) či plátky baranieho mäsa pečené na otočnom ražni (šavarma). Na pobreží sú na jedálnom lístku častejšie ryby a plody mora.
Orientálne dezerty sú dosť sladké a sýte. Určite sa stretnete s baklavou, tj. závin s orechmi, mandľami a medom alebo s basbúsa, t. j. cukrový koláč. Koláč z rezancov s medom a orechmi je konáfa, pod názvom omm alí ochutnáte ryžu s hrozienkami, orechmi, škoricou a vanilkou, zapečenú s mliekom a smotanou. Ďalšou ryžovou sladkou variáciou je mahalabíja – mliečna ryža s ružovým olejom, orechmi a pistáciami.
Typickým egyptským ovocím sú banány, pomaranče, figy a datle. Vynikajúce sú čerstvé vylisované ovocné šťavy (napr. mango).
Čaj, pivo a ďalšie egyptské nápoje
Po jedle si môžete vychutnať kávu – ahwa. Pije sa veľmi sladká a možno sa vám bude zdať trochu zvláštna. Pridáva sa do nej totiž korenie kardamóm.
Ak by ste chceli vyskúšať miestny čaj, pripravte sa, že dostanete väčšinou čierny alebo s lístkom čerstvej mäty. Naozaj výborný je čaj s kvetov ibišteka – karkade. Pije sa horúci i studený.
Najobľúbenejšie miestne pivo je Stella local, z vín je to červený Obélisque a z bielych Giannaclis.