Aké dobré jedlo si dať v Kolumbii

Kolumbijská kuchyňa v sebe zaujímavo mieša španielske, karibské a indiánske vplyvy. Dvoma základnými potravinami sú kukurica a ryža, ktorá je zároveň i najčastejšou prílohou ku všetkým druhom mäsa, často sa konzumuje iba so zmesou exotického korenia.

Kava-patri-k-symbolom-Kolumbie.jpg

Z mletých kukuričných zŕn či múky sa vyrába národné jedlo arepas, placky plnené mäsom a zeleninou, ale i ovocím či čokoládou. Dostanete ich tu takmer na každom kroku u pouličných predavačov.

Ďalšími typickými jedlami sú bandeja paisa (zmes ryže, fazule a mäsa s avokádom a rajčinami) a tradičné andské aiaco (dusené kura s kukuricou a zemiakmi, korenené tunajšou charakteristickou bylinou žltnicou maloúborovou.

Populárne jedlá z mäsa

Z mäsa prevláda hydina a veľmi kvalitné chutné hovädzie mäso, ktoré sa dováža predovšetkým z Argentíny. V pobrežných oblastiach sú tradične servírované ryby a plody mora, často sa varí i typická španielska paella (rizoto zo šafranom a morskými plodmi).

Vo vidieckych a horských regiónoch sú populárne jedlá z hovädzích vnútorností, môžete však ochutnať i exotické špeciality s hmyzom alebo hadmi. V celej krajine bežne zakúpite fastfoody európskeho charakteru ako hamburgery či pizzu.

Čo sa pije v Kolumbii

Nápojovému lístku jednoznačne kraľuje miestne pivo, vynikajúci karibský rum, anízová pálenka Aguardiente a ovocné víno Guarapo. Nealkoholické nápoje zastupuje hlavne kompletný sortiment výrobkov firmy Coca Cola, Aquapanela (voda s limetkou a karamelizovaným cukrom) či povzbudzujúci a osviežujúci čaj s koky.

Miestnou špecialitou je jugo de maracuyá, osviežujúci džús z jednoznačne najpopulárnejšieho kolumbijského ovocia. Marakuja sa servíruje i ako dezert či zaujímavá prísada do rozličných jedál.