Portugalská kuchyňa a jej chute a vône

Na portugalskom jedálnom lístku víťazia ryby, ale stretneme sa aj s chutnou úpravou rôznych druhov mäsa. Hojne sa využíva olivový olej a cesnak. Madeirčania majú radi veľmi husté zeleninové, strukovinové a rybacie polievky. Zahusťujú ich zemiakovým alebo zeleninovým pyré.

Z rybích špecialít je veľmi obľúbená espada preta – uhliarka čierna (niekedy nesprávne nazývaná šupinoplutvec), ktorú môžete ochutnať na niekoľko spôsobov. So smaženým banánom, krevetovou omáčkou alebo napríklad s dusenými paradajkami a cibuľou.

Portugalské tradičné pokrmy

Určite sa stretnete aj s regionálnym jedlom espetada. Je to hovädzie mäso naložené v cesnaku, vavrínových listoch a s hrubou soľou grilované ako špíz. Ďalších variácií espetady je veľa. Pripravuje sa aj z kuracieho mäsa, z kalamárov a pod.

Portugalsko-Typicky-portugalsky-pokrm.jpg

Ako príloha sa okrem tradičných jedál (zemiaky, ryža, chlieb) často podáva milho frito – smažená kukuričná hustá kaša. Pre nás možno trochu zvláštna úprava, ale ak ju vyskúšate, určite vám bude chutiť.

Portugalské nápoje

Medzi obľúbenými nápojmi víťazí v Portugalsku jednoznačne víno, pivo a ovocné likéry. Špeciálne je víno z Madeiry a miešaný nápoj Nikita, typický pre dedinu Camara de Lobos, ktorý sa skladá z piva, bieleho vína, zmrzliny a ananásovej šťavy. Ochutnať môžete aj miešaný nápoj z pálenky z cukrovej trstiny, medu a citrónovej šťavy, tzv. Poncha.

Množstvo zaujímavých jedál nájdete aj na typickom jedálnom lístku z Algarve.