Španielska kuchyňa
Španielska kuchyňa sa skladá hlavne z veľkého množstva rýb, mušlí, kreviet, sépií alebo chobotníc. Nikdy nechýba
olivový olej, čerstvá zelenina, ovocie a víno.
Pozrite sa na prehľad španielskych jedál, s ktorými sa najčastejšie stretnete.
Typické španielske jedlá
Pierna de Cordero
Ovčie stehno.
Conejo con Cebolla
Králik na cibuli.
Arroz a la Marinera
Polievka s ryžou a s morskými plodmi.
Flan
Dezert podobný pudingu.
Paella
Zmes ryže a kuracieho alebo bravčového mäsa, príp. kreviet, mušlí alebo sépií. Pridáva sa hrášok, paprika, cesnak a koreniny. Všetko sa varí vo vývare z rýb a nakoniec sa pridáva šafran.
All I Oli
Olej s rozpučeným cesnakom a petržlenom alebo majonézou s cesnakom.
Sofrit Payes
Rôzne druhy mäsa, osmažené zemiaky, cesnak, petržlen, rôzne druhy korenia (paprika, čierne korenie, klinčeky, bobkový list, šafran, oregano).
Guisado de Pescado
Dusené rybie mäso.
Lechona
Pečené prasiatko.
Caldo
Rybací, mäsový alebo hydinový vývar.
Gallo, rape, sirvia, salmonetes, merluza
Najobľúbenejšie morské ryby.
Gambas
Krevety.
Tumbet
Zeleninový nákyp zo zemiakov, baklažánu, cukety a papriky.
Arroz brut
"Špinavá ryža" s kúskami bravčového, kuracieho alebo králičieho mäsa.
Frito mallorquin
Jedlo z baraních alebo bravčových obličiek a pečene so zemiakmi, cibuľou, fazuľou, cesnakom, feniklom, hráškom a paprikovými strukmi.
Gofio
Gofio sa podáva k rôznym jedlám namiesto chleba. Vyrába sa z praženého pšeničného, kukuričného alebo jačmenného zrna. Hoci je bežnou súčasťou jedálnička, v reštaurácii si ho budete môcť objednať len zriedka.
Mojo
Ide o pikantnú omáčku k mäsu a rybám. Pozostáva z octu, olivového oleja, cesnaku, paprikových strukov, feferóniek, soli, korenia, papričiek, čili, šafranu a rasce. Na základe pomeru a druhu korenia vzniká jej charakteristická príchuť a farba, najznámejšia je mojo rojo (červená, pikantná) a mojo verde (zelená).
Papas arrugadas
Sopa de pescado
Potaje
Ide o hustú zeleninovú polievku zvyčajne zo sezónnej zeleniny. Receptov je nepreberné množstvo, preto málokedy ochutnáte rovnaké potaje.
Puchero [pučero]
Puchero sa pripravuje zo siedmich druhov mäsa. Väčšinou sa podáva pri slávnostných príležitostiach.
Ryby
Ryby sú neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka. Zvláštnou špecialitou je napríklad vieja. Výborná je s olivovým olejom a omáčkami mojo.
Typické španielske nápoje
Sangria
Červené víno, v ktorom je naložené ovocie, pomarančový džús a rôzne druhy destilátov.
Palo
Likér vyrobený na báze svätojánskeho chleba.
Víno
Najznámejšie je červené víno z oblasti Binissalem a biele víno z oblasti Levante.
Hierbas
Likér z mäty piepornej, listov z pomarančovníka, bobkového listu, rozmarínu, borovice, cukru a citrónovej kôry.