Brazílska kuchyňa a typické brazílske jedlá
Brazílsku kuchyňu charakterizuje rozmanitosť inšpirovaná chuťami pôvodných indiánskych obyvateľov, Portugalcov aj Afričanov. V Brazílii sa varí hlavne z obilnín, zeleniny, morských plodov a hovädzieho mäsa. Pri príprave pokrmov sa nešetrí korením a bežne sa k jedlám podávajú tiež rôzne omáčky.
Národný brazílsky pokrm feijoada je pre Brazílčanov rovnako typický ako pre nás bryndzové halušky. Recept na toto vynikajúce, aj keď trochu chudobnejšie jedlo sa tu v rodine odovzdáva z generácie na generáciu. Hlavnými ingredianciami sú čierna fazuľa, k nim sa pridáva údenina, bravčové mäso a sušené hovädzie mäso. Chuť dodáva cibuľa, cesnak, paradajky, ostré papričky, pažítka a petržlen. Ako príloha sa je ryža, kel a vyprážaná manioková múka.
Čo ochutnať v Brazílii
Brazílčania radi grilujú. Na rošt si najčastejšie dávajú hovädzie a kuracie mäso, bravčové a jahňacie kotlety, ale aj údeniny. Najobľúbenejšie tu sú rebierka, panenka a steak z roštenky. Rozšírený spôsob úpravy je tzv. churrasco – mäso sa napichne na vidlicu a postupne sa odkrajuje.
Záujemcovia o tieto grilované špeciality využívajú jedálne nazývané churrascarias. Ak sa nechcú v konzumácii nijako obmedziť, navštevujú tzv. rodízos – podniky s neobmedzenou konzumáciou, kde čašníci prinášajú výber rôznych druhov mäsa a klobások, kým zákazníci nepovedia dosť.
Brazílčania milujú aj čerstvé ryby a morské plody. Môžete tu ochutnať ako filet, najčastejšie z kanice, tak napríklad aj husté polievky z rýb a morských plodov podobné francúzskej bujabéze na španielsky a portugalský spôsob. K rybám sa podávajú paradajkové a maslové omáčky, niekedy aj veľmi husté. Výbornú pochúťku predstavuje tiež sušená nasolená treska.
Na jedálničku Brazílčanov nikdy nesmie chýbať tropické ovocie a zelenina. Na turistických plážach funguje rýchle občerstvenie s rozličnými pochutinami od zmrzliny a kešu orieškov cez krevety a ustrice až po špízy z tvrdého syra s oreganom a medom grilované na drevenom uhlí.
Čo si dať v Brazílii na pitie
- graviolu,
- cupuaçu,
- tamarindo,
- açai.
Kde se dobre najesť v Riu de Janeiro
V Riu funguje celý rad reštaurácií s miestnou aj medzinárodnou kuchyňou. A tak nech už budete mať počas svojej dovolenky v Riu chuť na miestnu gastronómiu, či si radšej dáte niečo exotickejšie, možností sa ponúka celý rad.
Najlepšie reštaurácie a podniky nájdete v oblasti Zona Sul a v centre mesta. Luxusné reštaurácie sa nachádzajú vo štvrtiach Copacabana a Ipanema. Pokiaľ ale netúžite vyložene po prepychu, možno tu navštíviť celý rad dostupnejších jedální a reštaurácií vrátane tých, kde ponúkajú pestrú škálu jedál na váhu, a ktorých ponuka poteší aj vegetariánov.
Priemerne sú v Brazílii ceny porovnateľné so Slovenskou republikou, v Riu však o niečo vyššie, stále však oproti iným európskym mestám prijateľné. Ak neplánujete jesť v tých najdrahších reštauráciách, za hlavné jedlo spravidla zaplatíte 30 až 55 reálov za osobu, v lacných stravovacích zariadeniach zhruba o polovicu menej. Dobre a lacno sa najete v podnikoch "por kilo" (bufetového typu). Môžete tiež využívať obedové menu za zvýhodnenú cenu či špeciálne ponuky niektorých steakových reštaurácií.
Prepitné v brazílskych reštauráciách
Ak ste spokojní, je slušnosťou nechať obsluhe okolo 10% z celkovej útraty. Niektoré podniky zahŕňajú prepitné automaticky, čo je vždy uvedené na účtenke.