Hlavné chody francúzskej kuchyne

Ak sa chystáte do zeme galského kohúta, určite tam ochutnajte francúzsku kuchyňu. Počas storočí svojho vývoja sa stala synonymom vybraného gurmánstva s celým radom unikátnych a vynikajúcich jedál. Francúzska kuchyňa svojimi receptami výrazne ovplyvnila gastronómiu takmer všetkých európskych krajín. Je kolískou takzvanej haute cuisine (gastronómia na vysokej úrovni – potrpí si na detaily a špičkový vzhľad jedál. Za zodpovedajúce ceny sa servíruje väčšinou v luxusných hoteloch a reštauráciách).

Francuzsko-Jahnacie-maso-je-typickou-sucastou-francuzskej-kuchyne.jpg

Základným prvkom francúzskej kuchyne sú ryby, plody mora, jahňacie mäso, teľacie mäso, hovädzie a baranie mäso. K nim sa pridáva vo veľkom množstve zelenina, najmä špargľa, čakanka, karfiol a špenát, syry, paštéty a víno. Najčastejšou prílohou bývajú rozličné druhy vynikajúceho pečiva, hlavne bagiet, croissantov a provensálskeho chleba fougasse.

Základné položky francúzskeho menu

Každý správny obed začína zvoľna. Z francúzskych predjedál odporúčame artičoky so zálievkou vinaigrette, burgundské vajcia, francúzske toasty, gratinádu z baklažánov, grilované mušle éclade, lososa na bretónsky spôsob či šunku po provensálsky.

Medzi najviac typické francúzske hlavné chody patrí:

  • Opekaná zeleninová zmes ratatouille,
  • hustá rybia polievka bouillabaisse,
  • hovädzie mäso dusené so zeleninou na červenom víne bourguignon,
  • hydina na víne coq au vin,
  • varená zmes fazule, bravčového mäsa, pečienky a klobás cassoulet,
  • jedlo z duseného hovädzieho mäsa so zeleninou pot-au-feu.

Známou exotickou pochúťkou sú slimáky a žabie stehienka, nepatria však k bežne konzumovaným jedlám Francúzov.

Francúzske zákusky a nápoje

Francúzska gastronómia je tiež preslávená celým radom skvelých dezertov, hlavne čokoládových. Či už máte alebo nemáte radi sladké, vyskúšajte:

  • Profiterole – čokoládou preliate krémové guličky z odpaľovaného cesta
  • Mousse au chocolat – krém z nadýchanej čokolády
  • Crème brûlée – pudingový krém s karamelom
  • Éclaire – pudingová šiška so šľahačkou
  • Tarte tatin – typický jablkový koláč pečený cestom nahor
  • Pain au chocolat – croissant plnený tabuľkou čokolády.

U nápojov je na čele samozrejme víno, ktoré Francúzi pijú doslova viac ako vodu. Francúzsko je najväčším výrobcom vína na svete a značky ako Bordeaux či Champagne sa spolu s odrodami Merlot, Pinot noir, Savignon, Chardonnay alebo Syrah tešia celosvetovej obľube.

Z ostatných alkoholických nápojov sa vo Francúzsku pijú hlavne koňaky (podľa mesta Cognac) a ovocné pálenky ako kalvádos (calvados – pôvodom z Normandie). Populárne sú aj anízové a palinové likéry pastis a absint či mierny alkoholicky kvasený mušt cidre.