Prehliadka madagaskarskej kuchyne

Pestrá a veľmi chutná, mix lokálnych a európskych vplyvov, prioritná potravina ryža – to sú hlavné znaky gastronómie Madagaskaru. Nájdete v nej aj ovocné a zeleninové produkty miestneho poľnohospodárstva ako baklažán, banány, maniok, kokosové orechy a rozličné druhy mäsa, najmä bravčové, ryby a morské plody. Pokrmy sú dochucované zaujímavou zmesou exotického korenia.

Typické národné jedlo, voňajúce celým Madagaskarom, sa nazýva raviol – maniokové listy servírované v škrupine kokosu a plnené bravčovým mäsom. Ďalším populárnym pokrmom je romazava, charakteristické francúzske ragú z bravčového mäsa. Vyhlásenou pochúťkou sú grilované langusty a rozlične upravené sladkovodné či morské ryby. Častou prílohou je nakladaná zelenina s chilli a karí achard.

Madagaskar-Ryze-patri-k-zakladnim-potravinam-Madagaskaru.jpg

Nápojom dominuje miestne pivo Three horses, veľmi chutný rum a pestrá škála ovocných štiav. Skúste tiež osviežujúcu limonádu Bonbón Anglais miešanú s pivom. K dostaniu je bežne portfólio amerických sladkých limonád a popularite sa tešia rôzne alkoholické koktaily.

Jedlá v stánku aj v krčmičke

V slušnej reštaurácii zaplatíte za výdatný obed v prepočte medzi 3,50 a 8 eur. Dostanete tu aj typické európske pokrmy z hovädzieho, kuracieho a bravčového mäsa, cestoviny či pizzu.

Špeciality ochutnáte u pouličných predajcov koncentrovaných najmä v turisticky exponovaných oblastiach. Bežne ponúkajú napríklad grilované banány a kukuricu, pečená kurčatá, varené vajcia, arašidy alebo kešu. Z hygienických dôvodov vždy dbajte na dostatočnú tepelnú úpravu mäsitých pokrmov a starostlivé umytie zeleniny i ovocia. Vyhnete sa tak radu nepríjemných črevných príhod.

Typickým, veľmi lahodným ovocím bohatým na vitamín C je na Madagaskare liči, pôvodne dovezené z Číny. Nebývale sa mu tu darí a spolu s vanilkou, korením a klinčekmi sa stalo najčastejším madagaskarským exportným artiklom.